sestdiena, 2011. gada 27. augusts

vitamīni

Sveikas, meitenes! Vēlos atvainoties par tik lielu nerakstīšanas pauzi. Esmu atpakaļ ar daudzām jaunām idejām :) Šajā ierakstā es pastāstīšu kā un cik daudz mums visiem ikdienā vajadzētu uzņemt vitamīnus. Centos rakstīt pēc iespējas īsāk un kodolīgāk, informāciju sakārtojot pārskatāmā veidā.


A vitamīns. Atrodams - zivju produktos, olās, piena produktos, burkānos, paprikā, tomātos, ķirbjos, aprikozēs. Nepieciešams - redzei, ādai. Palielina organisma spējas pretoties infekcijām. Lai tas labāk uzsūktos nepieciešams uzņemt kopā ar taukvielām, piemēram, burkānu vai ķirbju salātiem piepilināt klāt dažus pilienus olīveļļas.


D vitamīni. Atrodami - piena produktos, olās, zivju eļļā. Nepieciešami, lai sekmētu kalcija uzsūkšanos asinsrites sistēmā un uzkrāšanos kaulos, nervu sistēmai, veselīgiem matiem, imūnsistēmas nostiprināšanai. Tā trūkums organismā var izraisīt kaulu trauslumu, locītavu un kaulu sāpes.
Pietiekošu D vitamīna devu var uzņemt, atrodoties tiešā saulē apmēram 15 minūtes, 3 reizes nedēļā.


E vitamīni. Atrodami - augu eļļā, olas dzeltenumā, pākšaugos, lokos, pētersīļos, mandelēs, riekstos, saulespuķu sēklās un citos produktos. Tā trūkums izraisa neauglību, deģeneratīvas izmaiņas muskulatūrā, pēc smagas fiziskas slodzes trūkstot šim vitamīnam, palielinās risks saslimt ar dažādām sirds un asinsvadu slimībām.


K vitamīni. Atrodami - pienā, kivi, avokado, salātos, brokoļos, spinātos, puķkāpostos u.c. Nepieciešami - asins recētspējas regulēšanai, veseliem zobiem, kauliem, oranisma aizsargspēju stiprināšanai.

F vitamīni. Atrodami - saulespuķu un linsēklu eļļā. Nepieciešami - veselai ādai (to trūkums var izraisīt dažādas ādas slimības). Darbojas kā tauku vielmaiņas regulatori.

C vitamīns. Atrodams - augļos, ogās dārzeņos (sevišķi upenēs, sarkanajos piparos). Nepieciešams, lai piedalītos hormonu sintēzē, audu atjaunošanā un ievainojumu ārstēšanā, palielina organisma spējas pretoties dažādām slimībām, samazina "sliktā" holesterīna līmeni, veicina asins recēšanu, kā arī veic citas funkcijas. Tā trūkums organismā var izraisīt smaganu asiņošanu, zobu izkrišanu, sāpes locītavās, kaulu trauslumu un sirdsdarbības traucējumus.

B vitamīni. B1. Atrodams - riekstos, sēklās, zirņos, pupās, rīsos, kartupeļos, gaļā, olu dzeltenumā, rupjā maluma miltu izstrādājumos, raugā. Nepieciešams - pareizai ogļhidrātu vielmaiņai, pozitīvi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmas, gremošanas orgānu un nervu sistēmu.

B2. Atrodams - raugā, riekstos, sierā, pienā, gaļā un citos produktos. Nepieciešams - ogļhidrātu un olbaltumu vielmaiņā, stimulā audu augšanu un atjaunošanos, nepieciešams centrālās nervu sistēmas darbībai un veselai ādai.

B3. Atrodams - raugā, gaļas produktos, pienā un olās. Nepieciešams - vairāku svarīgo ķīmisku savienojumu veidošanā.

B5. Atrodams - olas dzeltenumā, raugā, tomātos, sēnēs, gaļas produktos un zivīs. Nepieciešams - veselai ādai, enerģijas ražošanai organismā, piedalās oksidācijas procesu regulēšanā. Visnepieciešamākais matiem, lai tie būtu stipri un mirdzoši. Vitamīna trūkuma iespaidā var rasties locītavu sāpes, notikt pastiprināta matu izkrišana, lūpu plaisāšana, redzes pasliktināšanās, pastiprināta aptaukošanās.

B6. Atrodams - pienā, gaļas produktos, banānos, pilngraudu produktos, pākšaugos. Nepieciešams, lai piedalītos olbaltumvielu vielmaiņā, aizkavē novecošanos, normalizē asinsriti, nepieciešams matu augšanai, nerviem.

B7. Atrodams - augu un dzīvnieku izcelsmes produktos. Nepieciešams - tauku, olbaltumvielu, glikozes vielmaiņas procesos, sekmē ogļhidrātu pārveidošanos taukos.

B9. Atrodams - svaigos salātos, spinātos, tomātos, burkānos, aknās, nierēs, olās un sierā. Nepieciešams, lai regulētu normālu asinsradošo orgānu darbību, tā trūkums var izraisīt mazasinību, leikocītu un trombocītu skaita mazināšanos asinīs.

B12. Atrodams - gaļas produktos. Nepieciešams, lai aktīvi piedalītos vielmaiņā, sarkano asisķermenīšu radīšanai, šūnu dalīšanās procesiem un jaunu šūnu veidošanai. Šis vitamīns ir efektīvs ļoti mazās devās, tā deficīts iespējams veģetāriešiem, kas nelieto uzturā gaļas produktus.

3 komentāri: